Europa 2011

Europa 2011

Bilder

Zuup dudes! Bilder hittar ni numera på DENNA LÄNKEN. Detta för att det tar en evinnerlighet att lägga upp bilder här.

min receptsamling

cyklaPosted by Niklas 2011-10-02 13:52
Cowboymat:
200 gram bacon steks i gryta. Häll på bönor.
Sätt dig hjulbent och ät.
Skölj ner med öl.
Tag snus efteråt.

Asiatiskt:
Stek mycket bacon, häll på vatten och koka nudlar.
Sätt dig på huk och ät.
Skölj ner med öl.
Tag snus efteråt.

Frukost:
Kakor alt. Gammalt bröd med pålägg.
Sätt dig på marken och ät.
Skölj ner med cola.
Tag snus efteråt.

Lynch:
Kött med kolhydrater. Gärna kallt om det är varmt ute.
Sätt dig i skugga och ät.
Skölj ner med öl.
Tag snus efteråt.

Nu är det snart är Hemgång slänger jag skitiga kläder när jag använt dem. Igår tvättade vi. Sovsacken blev ren och massa andra kläder. Norwegian har inte hört av sig angående cykelfrakten. Upprättar förbindelse med dem imorgon.
Vädret idag är molnigt vilket är gott för oss. Vi sitter på camping och surfar och skall snart bege oss. Skönt att det inte är så himla varmt nu. Men å andra sidan är det höst nu. Röda Lacket abstinensen börjar sakteligen komma. Skönt att jag snart kan glida in och köpa en liden dosa i Sverige.

Duschade en gång igår och en gång idag. Alltså bara fyra duschar till så blir jag ren. Schampoo användes igår för första gången sedan Goes tror jag. Annars har det blivit någon axe eller nivea-kombotvål. Nu har jag deo på mig. Snacka om cool kille! Alla tåssorna kommer tycka att jag är så ren så ren, och väldoftande. Ja, alltså tills det att jag cyklat två kilometer och svettat ner mig totalt. 75 km kvar till flygareplatsen. Lugn cykling dit.

Gibraltar

cyklaPosted by Niklas 2011-09-30 16:49Nu så. Nu är vi i Gibraltar. Morerna är utbytta mot engelsktalande morer. Direkt när vi korsade gränsen och kom in på britiskt territorium började det regna. Lite väl typiskt engelskt... Det har inte regnat på flera veckor och nu började det. Det var som tur var bara en intensiv men kort skur.


Vi tog oss in i landet och hittade en bensinmack. Där lånade vi toaletten och fick sedan frukost av föreståndaren. Vår tanke var att åka linbana upp och glo på aporna. Vilse fick inte följa med. Aporna kunde bli rädda eller något sådant. Ja, för Mester Wilse är ju en sådan predator att han skrämmer allt i sin väg... Vi hittade i alla fall till Internet (läs McD) och jag har bokat flygtur till Köpenhamn. den femte oktober 13:20 sätter jag mig i flygmaskinen och avverkar på ca 4 timmar vad som tagit ungefär 120 dagar på cykel. Inget konstigt med det.


Igår och dagen innan dess när vi var på väg mot Tarifa började det blåsa. Det blåste som fan. I Sverige hade det klassats som enormstorm. Det var kraftiga sidovindar och motvindar om vartannat. Det gick inte att cykla då lastbilar som körde förbi lämnade en kort stunds medvind som inte gick ihop med pareringen vi gjorde mot sidovinden. Säkerheten först mina kära, säkerheten först!


Nu skall vi till Manilva för att hämta Matildas poste restante och sedan bär det av mot Marbella och Malaga.


De två senaste nätterna har spenderats under bar himmel, dels för att vi varit nära en väg där det inte gick att sätta upp tälten och dels för att det var ungefär samma sak dagen efter. Fungerade ganska bra då det inte blir lika varmt som i tältet.


Jag behöver inte, enligt Norwegian, som jag skall resa med packa cykeln. Jag kan bara vrida styret och trolla med lite andra saker. De rekommenderar dock att man packar ner cykeln i hårt emballage. Detta skall jag fundera på. Skall försöka hitta en cykelhandlare i närheten av Malaga och ragga till mig en cykelkartong som jag kan använda. Två rullar silvertejp på det och lite skumgummi borde göra susen. Vi är teoretiskt sätt 2.5 dagar från Malaga och flygplatsen ligger före tätorten. Jag hade tänkt att jag skulle komma i närheten av flygplatsen för att där, i god tid före avresan, packa väskor och slänga saker jag inte vill ha med mig hem. Jag hade också tänkt hitta något ställe att duscha på. Det krävs nog minst två till tre, av varandra, oberoende duschtillfällen för att bli lite ren och inte lukta som om man hade varit ute och cyklat i 120 dagar.


Liten notis om McD här i Gibraltar. Det är INTE OKEJ att ta med sig en hund in, vilket vi gör i alla fall, men det är i sin ordning att sitta och smøga inne i restaurangen. Hur tänker man då egentligen?

Andalucia

cyklaPosted by Niklas 2011-09-28 18:13
Något konstigt har hänt. Tro mig. Jag köpte nya strumpor för någon veckan sedan. Det i sig är en god sak. Men nu efter att ha använt samma två strumpor i ungefär en vecka så har de börjat lukta väldigt illa. Jag finner detta märkligt då de inte ens är så stela som de brukar vara av all äcklighet. Tur att jag har två par till. Men ett par skall jag spara till det att jag flyger hem. Vill ju lukta gott för flygvärdinnorna. Andra saker som luktar illa är samtliga cykelbyxor, tröjor och annan klädnad. Sovsäck, tält och liggunderlag är inte heller att leka med. Skall jag vara ärlig stinker nog allt sump. Kläder jag inte använt sedan France har legat nedpackade i cykelväskor som har kondensat sig och blivit fuktiga invändigt om kalla nätter osv. Jag tycker synd om de som sitter invid mig i flygmaskinen hem.


Nu är vi i någon lite by i andalusien. ca 50 km kvar till Tarifa. Blir att vi tar det imorgon, siesta nu. 1 euro per tapas-tallrik och free internet.


Inatt sov vi i en gammal trädgård som låg i ett nedgånget hus. Det var långt ifrån vägen och var inringat av höga träd. Huset var i stort sätt i ruiner. Nöjda över den fina sovplatsen satte vi upp tälten och lagade mat. Lade oss och började sova. Vid 02.30 väckte M. mig och sade att hon tyckte att det lät som om något djur gnagde på något. Jag gick ut och kontrollerade. Jag hade fyllt kastrullen med vatten så att baconresterna lätt kunde skrapas loss dagen efter. Den hade djuren gnagt på misstänker vi. Jag tömde kastrullen och lös mig lite omkring. Det fanns många små äckliga råttögon som glodde förpestande tillbaka. Vis av vilka som orsakat missljuden lade jag mig i tältet igen.


På morgonen fann vi att jag hade råkat lämna en förpackning med krossade tomater på frampakethållaren som var söndergnagd. Stupid animals! Dessutom hörde jag människoljud på morgonen innan jag steg upp. Jag såg också en ficklampa som jag trodde Matilda lös med. Det gjorde hon inte, hon låg i tältet och gottade sig. Det visade sig senare att infarten hade blivit avspärrad med en stålvajer någon gång mellan 21 på kvällen och 09 på morgonen. Antagligen vid 7 när vi gick upp. Spooky stämning, råttor och mystiska människor. Tur att jag är tuff, tuffare än Mester Wilse som är lide rädd av sig. Troll finns ju inga här i andalusien.

huset


Fy fan vad strumporna stinker. Gratis rus får man ju i alla fall. Jag har kommit till den sorgliga slutsatsen att jag skall kassera mina cykelskor när jag skall hem. De har varit med sedan 2006 och har i ungefär 15000 km varit trogna mig. De är nu slitna som tusan och skall ersättas till våren. *snyft* Dock kommer jag med glädje slänga sovsäcken, gamla äckelkläder och tyvärr min fina fåtölj.

Phoenicopteridae

cyklaPosted by Niklas 2011-09-24 22:36
Ja, kamrater, olycksbådare, ni andra. Det har kommit sig så att nu är det dags dör fågelskådning. Det bästa livet har att erbjuda. Ja jag skojar inte. Kvinnoskådning kommer inte ens i närheten. Ser man en kvinnlig kvinna och ger uttryck för det blir man satt i fängelse. Tacka vet jag ornitologin. Där har man sina saker rätt för sig.Den sötaste lillen man kan tänka sig.


Jag kommar för alltid framöver hålla mig till att Flamingoer är vadare. Inget annat än vadare. Uppenbarligen. De går och vadar i vattenbrynet. De Dyker inte och visar sin rumpa i vädret som doppingarna. FLAMINGOER/FLAMINGOS ÄR INGA DOPPINGAR!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

"Doppingarna har en rak, konisk och spetsig näbb." enli wikipedia. WTF.

Phoenicopterusut, ärligt, ser de ut att ha en konisk spetsig näbb? HELL NO!! SPETSIG NÄBB? SPETSIG NÄBB?!?!??!?!?! En RÅKA har en spetsig näbb. Thats all folks! RÅKOR HAR SPETSIGA NÄBBAR!


På tal om fågel. Jag och Mäster Vilse delade på en grillad kyckling när vi kom in i Portugal. Han visste vad det handlade om når jag beställde in den saftiga fågeln. fem euro kostade den. Jag tror jag gav honom tre av dem. Ibland tycker jag mig se honom som en smal liten påg. Då får jag dåligt samvete och fettar upp honom enormt i några dagar. Beefstick, blötmat och baconrester. Det är så det brukar bli. M.. ger honom bara massa torrfoder. GAAAAY! Det jag inte vill äta, det ger jag till Mäster Wilse. Vare sig Åst, kjydth ellår fedt. Mäster och jag delar näsitill liga, Hvornår jeg åbner bacon må han godt ha sig en liden bid. Når jeg har spised opp, då slickar han min kastrull ren. Matildas sojakastrull vill han ju knappt lukta på...


och ja... Nu kör vi ett lite nyktrare tillägg...

Kvällen blev god. Lagom sober med en tysk, och två portugiser.

Nuförtiden här i andalusien är det sjukligt varmt. Vi slutar i stort sätt cykla vid 12 och begynner inte igen förrän vid 19. Då hinner vi ca 1-2 timmar till. Mellan det är det på tok för varmt. Inget dragöl finns här heller som Röde Orm hade. Snart blir det Tarifa i alla fall, max två dagar till. Efter Tarifa är det Gibraltar, Manilva och sedan Malaga-Malmö. Nice.
Återigen Spanien...

cyklaPosted by Niklas 2011-09-24 13:57
Hej bloggen,


Jag är en kille på 26 år. Nu är jag återigen i Spanien...


Ja det var ju spännande. Spanien... Saknade Portugal så fort vi korsat floden som utgjorde gränsen till Spanien. Men så är det. Tråkigt nog. Befinner oss strax innan Sevilla på McD, givetvis. Min lila styrlinda pajade och jag köpte ny, denna gången rosa. Kunde välja mellan mörkblå eller rosa. Den mörkblåa passade nog inte så bra till bajken tänkte jag så det fick bli manligt rosa istället. En skruv hade gått sönder och "satt fast" i frampakethållarens fäste. Den fick skruvas loss och en ny skruv tillhandahölls av Rafa på Decathlon. Inga problem där.


För två veckor sedan började jag fundera på att byta bromsbelägg. Senast jag bytade frambromsarna var i typ Norge medan bakbromsarna bytades i France. De börjar bli rejält slitna. Jag har tänkt att jag skall ta det under någon siesta, det blir aldrig av. Men imorgon kanske. I Frankerlandt köpte jag nya från BBB jag skall testa. Ville ha KoolStop men det fanns inte att tillgå. Vi får se vad som händer, förhoppningsvis får jag tummarna ur. Min framväska är helt fucked nu. Förstår inte hur den klarar att bära upp sig själv. Jag har också blivit två Eåyro fattigare för att den läcker genom ett hål som numera är tejpat, med finess.


Vägarna här i Spanien syyyger rejält, i alla fall mindre landsvägar. Det finns stora fina vägar med breda väggrenar man får plats i, men de mindre vägarna är likväl kassa. Men jag är inte bitter för det... Joooooo det är jag.


Ny riktningen är Tarifa, Spaniens sydligaste. Därifrån tar vi oss till Gibraltar och sedan Malaga. Min sovsäck luktar/stinker så sjukt äckligt. Blir lika rädd för den varje gång jag plockar upp den. Den är rejält nersvettad då det är varmt när man kryper in i tältet vid 21-tiden så man svettas floder. Den bör tvättas snarast. Det lär inte hända tyvärr. Spanijackerna är inte lika bra på det här med mynttvätterier som franskmännen.


Hjelp himmel nå! Snart blir vi utkastade härifrån antar jag. Det är lördag och snart fullt på McD. Då brukar de komma och hitta på ett skäl för oss att dra. Typ, ni har en hund inne i restaurangen. Det är verboten. Dåligt skäl, bara för att det är verboten med hund på restaurangen och de behöver plats till sina gäster behöver de väl inte lacka. Dååligt McD, Dåååligt.


Nya hörlurar är en sak jag måste köpa. Får bli när vi måste lämna McD. De jag har nu, 110363 från TM höll i fyra månader. Nu glappar de vilket är sjukt störigt. Annars inget nytt. Knät ser bra ut. Fortfarande varmt på kvällen och kallt på morgonen för att övergå till stekande hetta när solen uppenbarar sig på riktigt vid 12-tiden. Sherry verkar vara Andalusiens vin. En pava skall tillses till hemfärden. Absint hade jag tänkt leta lie efter också. Har sett vodka med cannabissmak också. Inte för att denna bloggen är alkohol eller tobaksglorifierande eller något sådant. Verkligen inte, det är dåligt att snusa och dricka, inte alls coolt. Man får verkligen inte många vänner då. Not! Klart man får, varför skulle någon annars snusa eller dricka? Alla stora män har brukat tobak och alkohol. Kolla bara på alla envåldshärskare som har funnits, hur många av dem har varit IOGT:are? Förmodligen inte många, men de hade nog många polerz.


Hur som haver. Portugal bjöd på en sista överraskning jag sett fram emot väldigt länge under resan. Här kom det flamingos flygande över oss och det fanns många flamingos som vadade runt i vattnet brevid oss. Det var roligt att se. Det är riktiga vadare det.

Portugal

cyklaPosted by Niklas 2011-09-20 00:39

I skrivandets stund har vi 24 timmar till i det underbara riket Portugal. Det är hemskt tråkigt att lämna detta fantastiska land. Naturen är skön här. Allt från bergstrakter med allt vad det innebär av djur, bergsbyar och ja, berg till vidunderliga vindruvsfält, korkeksplantage och eukalyptusträd. Däremellan kan man uppleva kiwifrukter, valnötsträd, apelsin- och limeträd och massor av andra roliga saker man inte riktigt räknar med. Portugal har varit det land som har överraskat mest av alla. Jag visste att France skulle vara vackert, att Nederländerna skulle vara platt med fina cykelvägar och Danmark skulle vara Danmark etc, men att Portugal skulle vara så fängslande var inte något jag någonsin hade räknat med.


Nu har vi inte beblandat oss med kusten tyvärr. Det närmaste vi kom Atlanten var i staden Porto där siktet var inställt på portvin. Nu kommer vi dra oss vidare utan att få se havet förrän i Spanien eller Gibraltar. Jag kan bara tänka mig hur vackert det är i kusttrakterna här i Portugal. Jag åkte från Svitjod med en sak som jag läst om Portugal, det var att vägarna skulle vara sämre här än i Spanien. Detta hade jag läst till mig på en ”informationshemsida om cykling i Europa” på detta vårat internet. De spred uppenbara lögner. Vägarna här i Portugal skulle jag säga vara några av de bästa vi hava rullat utmed. Spaniens skitvägar kan ta sig och Frances vägar är ”helt okej”, men inte alls som många av de vägar broderlandet Portugal erbjuder.


Folket är trevligt, allt från nordligaste norr till syd där vi befinner oss just i detta nu. De kan oftast ääängelska, ibland till och med gamla människor, ni vet sådana man har undanstoppade till julafton i Sverige och som luktar sådär vindsförrådsaktiga, kan göra sig förstådda. Vissa på felfri, om än djupt begraven, engelska.


Den portugisiska republiken har också som tidigare nämnt mer liberala öppettider vilket givetvis påverkar oss å det grövsta. Söndagar är inte vilodag då allt håller stängt. Vi blev positivt överraskade när vi upptäckte detta den söndagen vi cyklade in i detta förtrollande land. Det är som hemma i älskade Sverige. Katolicismen är inte heller lika upp i röven på en som i södra Frankerland och det dära Spanien. Det är mer sobert här i Portugal. Deras radiostationer spelar inte enkom hemlandsmusik utan även internationell musik på engelska också.


Jag skall återkomma på vanlig semester och jag skall plöja ner pengar i denna fantastiska stat. Hade det bara funnits alabasterkvinnor här hade jag nog aldrig kommit hem. Europa har sannerligen öppnat sig. NOT! Portugal har omfamnat mig, och jag henne. Det kommer bli mycket svårt att släppa taget om hennes varma famn. Det hade varit en fin sak att gå från Portugals värmande hand till Sveriges smekande dito, men nu, nu går vi från Portugals lena hand till Spaniens svidande lavett. SMACK! Not cool!


Jag har helt sonika blivit pro Portugal. Detta kommer jag hjärtligt att vara resten av mitt liv. Jag kan inte förstå att folk och folk, allt som oftast hyllar och höjer, det dära, Spanien till skyarna. Jag förstår inte det när man väl har underbara Portugal vid dess sida. Det är som att jämföra makadam och Röda lacket. Sålla min kamrat, sålla Europa och du skall se ett av dess skönaste land!


Det jag i tortyr skulle hålla mot Portugal, är att det inte är Sverige.

Next »