2010

2010

Karta

Förhoppningsvis så kan ni titta på denna länken för att se var jag cyklat. Fast ibland kanske den inte stämmer, för man kanske inte riktigt vet vilka vägar man tagit...

Säffle-Karlstad

CyklaPosted by Niklas Tue, June 23, 2009 21:13:42
Så, nu har jag kommit hit. Till Karlstad alltså, i alla fall en bit utanför tätorten. Sitter på bomstadbadens camping nu. Vi börjar med dagens etapp...

Det var planerat att bli en lugn dagstur idag. Det blev det sannerlgen. Senast jag kollade cykeldatorn så visade den drygt 80 km. Lite lagom sådär en dag som denna när man är lite trött.

Jag vaknade vid 7.45 och sedan snackade jag lite med Tilda per telefon. Låg sedan och tittade på kartor på nätet och den som jag hade i knäet, för att se vilken väg som var lämplig att ta till Karlstad. Började riva lägret vid 9.30. Blev klar för avfärd ca 45 minuter senare. Köpte två bullar i campens affär. Kökade dem och en portion havregrynsgröt från kronan (jägarstat aka grönpåse). Fixade sista sakerna och fyllde vattenflaskorna.

Körde de sista kilometrarna in till Säffle igen och tittade förbi turistbyrån, där inne var ett par tyskar och snackade med tjejerna, jag ställde mig artigt bakom dem och väntade. Sen så tittade en av tjejerna fram mellan tyskarnas axlar och frågade om jag ville ha hjälp. Det ville jag.

Förklarade att jag skulle till Karlstad och att jag inte ville cykla på den stora vägen, vilket man inte får heller. Hon drog fram en karta över värmland och visade en alternativ väg. Sedan kom en karta fram med cykelvägar. Jag studerade den noga och försökte memorera vilken väg som var markerad som cykelväg, det gick sådär... Kom fram till att det var bäst att cykla till Liljarud tror jag det hette och sedan till Grums för att ta mig till Edsvall och sedan den "gamla Karlstadsvägen" hit.

Jag roffade åt mig värmlandskartan, den var trots allt gratis medan den andra kostade 117 kr. Bytte ut den befintliga kartan mot den och bagav mig. Cyklade på i lugnt tempo, väldigt lugnt. Kom till Liljerud när jag helt plötsligt kom på att det inte fanns några vattendepåer eeehrmmm, jag menar kyrkor utmarkerade på den nya kartan, jag blev förskräckt! Detta betydde att jag inte skulle kunna planera mitt vattenintag. Som tur var hade jag fyllt på så jag hade 1.5 liter kvar. Cyklade vidare till Grums via en cykelväg längst den stora vägen, det var väldigt skönt.

Väl i Grums så kikade jag in i en kiosk och beställde en 150 grams korv med mos, till det blev det en 33 cl trocadero. Mannen i kassan/köket konstaterade att jag kom från skåne och ställde massa frågor om avståndet mellan Landskrona och Helsingborg och om hur lång tid det tog att komma dit med tåg från Göteborg och hur stort det var. Jag svarade så sanningsenligt jag kunde och satte mig sedan för födointag. Det gick ner denna gången också.

Cykalde vidare mot Edsvall på inlandsvägen, kom fram och frågade om var den gamla vägen låg. Fick en handflata i rätt riktning och tog sikte däråt. Kom dit och såg en skylt med 18 km till Karlstad. Nu var vattenflaskorna tomma. Grejt, tänkte jag. Jag får stanna vid nästa kyrka på vägen och fylla på. Kom det några kyrkor? Givetvis inte, de är helt enkelt inte lika goda kristna som i västra götaland och småland. SKAM tänkte jag.

Svängde av till en ridskola och fick lov att ta två liter av dem. Sedan var det raka vägen till IKEA och sedan var det gott skyltat till campingen. Kom hit och bad om en tältplaats med el. Tältplats fick jag men inte el. Fine, sa jag för mig själv och gick till min tältplats. Smällde upp tältet efter att jag köpt två folköl och drack en medan jag gjorde det. Bytte om till badkläder och tog årets andra sötvattensdopp. Den första gången som jag någonsin badade i Vänerns söta vatten. Skrubbade mig ordentligt med sanden från bottnen och gick sedan upp och duschade. Köpte en gorbys pirog och en billys pan pizza, chicken taco limited edition. käkade dem och sedan kokade jag vatten och käkade upp en påse frystorkat jag fick av Tilda innan avresa.

Nu sitter jag i köket och har ätit och laddar datorn. Kollade lite på allsång på skansen innan, det var två små flickor som hade satt på det. När Måns kom ut och började sjunga så började de sjunga med och dansa lite smått, såg skoj ut. Sen så smånynnade de med i samtliga visor som de körde en medley på.

Det är jättemånga ungdomar i 20 års åldern som bor här i husvagn, det tycker jag är väldigt udda.

Glömde att skriva en sak igår. Om du gillar att köra med släp efter bilen så skall du göra det på sträckan jag körde igår. Väldigt många körde med släp där. Stora släp, små släp, släp med båtar på, båtsläp utan båtar, j, nästan alla möjligga släp man kan finna. Fast det kanske inte bara var här, släpdag i Sverige igår?

Jag vill passa på att skänka en tanke till den cyklist som omkom i en olycka där hon tragiskt nog hamnade under ett traktorsläp inne i centrala Växjö tidigare idag.

Dagens siffror:


Sträcka: 81.73 km
Effektiv cykeltid: 4 timmar 19 minuter 48 sekunder
Med. hast: 19.16 km/h
Max hast: 48.1 km/h
Tot. sträcka: 755 km